|KMFA| Kucsora Márta - 2018

Oct 12, 2018

A Kálmán Makláry Fine Arts örömmel mutatja be Kucsora Márta egyéni kiállítását Lenyomatok címmel. A művész legújabb absztrakt festményei organikus folyamatokra, a mikro- és makrovilág jelenségeire és ezek leképződéseire reflektálnak.
A művész munkáit hazai és nemzetközi múzeumi kiállításokon egyaránt láthattuk, legutóbb a Blue: Matter, Mood and Melancholy c. kiállításon az amerikai 21 Century Museum-ban, a Festészet Ideje c. tárlaton a Nemzeti Galériában, a Hagyományos Technikák c. időszaki kiállításon a Műcsarnokban. Munkáit galériánk olyan neves művészeti vásárokon mutatta be, mint az Art Paris, a Masterpiece London illetve a BRAFA.
A Lenyomatok a korábbi Plantagram sorozat (2013-2015) továbbgondolása. A Plantagram festményeken növényeket - elsősorban leveleket - és azok lenyomatait fedezhetjük fel. A Lenyomatok hasonló koncepcionális háttérrel létrehozott festészeti absztrakció, amely a mikro- és makrokörnyezet formáit idézi. A festmények különböző sűrűségű festékrétegekkel, autófényező pisztollyal, illetve a gravitáció segítségével készülnek. A különböző festészeti adalékanyagok reakcióba lépnek egymással és organikusan alakítják a kép felületét. Újabban újrahasznosított anyagok is kerülnek a festékrétegek közé, mint csomagoló fólia, textil, fonal és beszáradt akrilfesték. A festmények mellőzik a közvetlen reprezentációt, a végeredmény mégis felidézhet bennünk természeti formációkat - mint lemeztektonika, légi felvétel, tengeráramlat, különféle növényi motívumok -, bár ezek közvetlen mimetikus kapcsolatba soha nem kerülnek a képpel.
A Kucsora Márta absztrakt expresszionista technikái olyan ismert művészek műveit juttatják eszünkbe, akik maguk is a hagyományos festészeti eljárások határait feszegették. Megemlíthető többek között Hantai Simon festészete, aki az úgynevezett ’pliage’ módszer atyja, amely a véletlenszerű lenyomatok mintáira hagyatkozik, a formák jelenlétét vagy hiányát ábrázolva a kép felületén. A Plantagram sorozat egyértelműen a Moholy-Nagy László által fejlesztett fotogram továbbgondolása, átültetve a festészet nyelvére.
Kucsora Márta (született 1979, Szeged) a Magyar Képzőművészeti Egyetemen majd az amerikai Montclair State University-n folytatta tanulmányait. Az alkotómunka mellett a Budapest Art Factory non-profit művészeti központ társalapítója és menedzsere nemzetközi kortárs művészeti rezidencia programjának.