"Réth Alfréd - Kubizmustól az Absztrakcióig" kiállításmegnyitó

Mar 21, 2024

140 évvel ezelőtt 1884 február 29-én született Réth Alfréd. Az életművet álfogó, annak minden korszakát bemutató tárlattal tiszteleg a művész nagysága előtt a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria.

A művész - nagybányai tanulmányai után - 1905-ben költözött Párizsba, ahol Jacques Émile Blanche lett a tanítómestere. Néhány hónap múlva azonban otthagyta Blanche-ot, s inkább Vollard műkereskedésébe jár, az itt függő Cézanne festmények ked­véért. 1910-től már a Salon d’Automne-ban és a Salon des Indépendants-ban szerepelnek a munkái, következő évben 1911-ben pedig részt vesz a kubisták legelső csoportos bemutatkozásán.1913-ban együtt állított ki Jean Metzingerrel, Berthe Weill művészettörténeti szempontból jelentős galériájában, amely a Párizsi Iskola színejavának munkáit mutatta be. Ugyanebben az évben a német modernizmus fő teoretikusának és organizátorának, Herwarth Waldennek felkérésére Berlinben, a „Der Sturm” galé­riában is kiállítása nyílott; a katalógus élén Reth művészi credoja olvasható: „Felismertem, milyen hiba lenne a látható valósághoz ragaszkodni. . . Azon fáradoztam, hogy az elemek arányát a látványtól függetlenül teremtsem meg a képen, egyedül a kompozíció szabályainak engedelmeskedve. A forma abszolút érvényét akartam megtalálni. . . ”  Az 1926-os nagy párizsi kubista kiállítá­son tíz képpel szerepelt, a 30-as években a Vantongerloo és Herbin által megalapított „Abstraction-Création” csoportnak lett pro­minens tagja. A második világháború után Réth a „Réalités Nouvelles” művészeti társulás tagja lesz; 1955-ben retrospektív kiállítására is sor kerül az Institut de France rendezésében; ugyanebben az évben az ismert művészeti író, Waldemar George tollából önálló kötet is megjelenik róla. George kis könyve e szavakkal zárul: „Réth - aki a kubizmustól az anyagok szigorú harmóniájáig jutott el - teljes művész."

A kiállítótérben sétálgatva szemükben tűnik alkotásainak sokszinűsége. A tárlaton bemutatásra kerülnek a kubista alkotások, a 20-as évek jellegzetes alkotásai, az „abstraction creation” korszakból készült művek és az „Anyagok harmóniája” sorozatának festményei.

Réth Alfréd első monográfiáját 2003-ban Makláry Kálmán adta ki és nevéhez fűződnek párizsi és budapesti kiállítások is. Azóta főleg a kubista korszakból származó művei, a legdrágábban eladott magyar művészek közé emelték, mely sorozat egyes darabjai többszáz millió forintért cserélnek tulajdonost, de értékékünk még mindig elmarad egykori kubista társai piaci áraitól.