|KMFA| Judit REIGL - Black is a Color (2018)

Dec 06, 2018
"A Fekete is egy Szín" elnevezés tiszteletadás annak a kiállításnak, amely a párizsi Maeght Galériában nyitotta meg kapuit 1946 December 6-án. Az ugyanezzel a névvel ellátott tárlat Bonnard, Matisse, Braque, Rouault, Van Velde és más korabeli híres művész 25 máig nem ismert műalkotását mutatta be.
A fekete szín strukturáinak hatására a 20. század hangvétele élénkebbé vált, mint szomorúvá, szerkezetisége inkább hangsúlyos, mint éji sötétsége, s finomabb, mint amilyen erőteljes.
"A fekete olyan, akár a vörös, akár a kék vagy bármely árnyalat, a fekete önmaga fénye, saját félig színeivel, saját árnyaival; nem teszi magát teljesen átlátszatlan folttá az őt körülvevő tárgyak között;
visszasugároz és magába szív, eltör; így kapcsolódik hozzájuk. Más szavakkal, a fekete vermet váj a festészetben." (Théophile Gauthier).
A Kálmán Makláry Fine Arts bemutatja Reigl Judit legújabb kiállítását, amely betekintést enged Reigl munkásságába a korai szürrealista kollázsoktól a 2012-ben készült tus papírmunkákig. Ezen felül olyan fontos olajfestmények is láthatók lesznek Reigl különböző időszakaiból, amelyek mind egyetlen színből készültek – a feketéből.