Műértők 1

Price: 18€

Műértők 1

Price: 18€

Google Plus Pinterest LinkedIn Tencent SinaWeibo


Published by Makláry Artworks Kft. in 2020
357 pages,
available in Hungarian

Mi táplálja a műgyűjtők szenvedélyét, meddig képes valaki elmenni egy szívének kedves alkotásért, ki számít műértőnek a divatok és ízlések különös világában – ezekre a kérdésekre keresi a választ a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria MŰÉRTŐK című beszélgetőkönyve. A sorozat második kötetében az olvasó hét elhivatott műértő (művészettörténész, műgyűjtő, műkereskedő) történetein keresztül ismerkedhet a műgyűjtés és a műkereskedelem titkaival. Hétkivételes személyiség ad bepillantást a színfalak mögé, köztük olyanok, akik egyszerre több „szerepben” is mesélhetnek arról, ami erre a területre vezette őket (vagy amibe beleszülettek).

„Izgalmas történeteket olvashatunk arról, mi az, ami ezeket az embereket mind a mai napig űzi, hajtja, hogy újabb és újabb műveket leljenek fel, szerezzenek meg, tudhassanak magukénak vagy éppen közvetítsenek egy új tulajdonosnak. Miért akarnak ennek a világnak aktív szereplői, sőt sokszor akár alakítói is lenni? – írja Martos Gábor műkereskedelmi szakértő az előszóban.

A könyvben megszólaló hét MŰÉRTŐ:

Barki Gergely - Művészettörténész, „képvadász”. Számos külföldi és hazai kiállítás rendezője/kurátora, a szentendrei Czóbel Múzeum kurátora.

Egri János - Televíziós személyiség, sportriporter, műveltségi vetélkedők szerkesztő-műsorvezetője. Több mint ötven éve gyűjt műtárgyakat, festményeket, Zsolnay kerámiákat.

Kemény Gyula - Műgyűjtő, nagy aukciós házak és galériák restaurátora. Gyűjteménye főleg 20. századi klasszikusokból áll.

Kolozsváry Marianna - Műgyűjtő család sarja, édesapja a modern magyarországi műgyűjtés legendás alakja, Kolozsváry Ernő. A Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa, művészeti monográfiak szerzője, kiállítások rendezője.

Kováts Lajos – Műkereskedő, zenész, festő, író. 1984–1985-ben elsőként nyitott régiségkereskedést Budapesten, a Falk Miksa utcában.

Lakatos György – Sportújságíró, dolgozott a Képes Sportnál és a Népsportnál, a könyvben szereplő műgyűjtők doyenje.

Makláry Kálmán - Műgyűjtő, műkereskedő, művészeti könyvkiadó és galéria tulajdonos. A nevét viselő galéria 2001-től állít ki külföldön, budapesti galériája 2005-től működik a Falk Miksa utcában. Elsősorban a háború utáni absztrakt művészek szakértője. ( Reigl Judit, Hantai Simon, Francois Fiedler)

Aki kérdez: Bánó András, maga is műértő, a kötet nyolcadik „főszereplője” és Martos Gábor az előszó írója.

Book details


Contact


Subscribe to newsletter