Youtube

Reigl Judit a Guggenheim-ben

MAGYAR MŰVÉSZ IS SZEREPEL A NEW YORK-I GUGGENHEIM MÚZEUM ÚJ REPREZENTATÍV KIÁLLÍTÁSÁN

Június 8 nyílik New Yorkban a Guggenheim Múzeum új kiállítása: Art of Another Kind: International Abstraction and the Guggenheim, 1949-1960 címmel. Reigl Judit 1956-os Robbanás című, a múzeum saját gyűjteményében levő festménye kiemelt helyett kapott a kiállításon.

A kiállítás kurátorai a múzeum állandó gyűjteményéből közel 70 művész 1949 és 1960 között készült 100 alkotását válogatták ki, hogy bemutassák és újraértelmezzék a II. világhábor utáni nemzetközi absztrakt művészet legjelentősebb irányzatait. A tárlaton egymás mellé kerülnek a New York-i Iskola absztrakt expresszionista festői és az olyan újító szellemű európai művészeti csoportosulások, mint a Cobra vagy az Art Informel.

A II. világháborút követően először az amerikai absztrakt-expresszionista festők teremtettek új festői nyelvet. Félre dobva a hagyományos festőállványt és az ecsetet, az önkifejezés új útjait keresték. A negyvenes évek végén Jackson Pollock a földre terítette vásznait, úgy csurgatta vagy fröcskölte rájuk a festéket. Ez a gesztuális festészet számos művészt inspirált Amerikában és Európában egyaránt.

A kiállítás olyan nagy nevei mellett, mint Jackson Pollock, Mark Rothko, Willem de Kooning, Lucio Fontana, Yves Klein, Louise Bourgeois, Alberto Burri, Alexander Calder, Jean Dubuffet és Pierre Soulages, ott találjuk a magyar származású, Franciaországban élő Reigl Juditot is. 1956-os műve, a Robbanás e kiállítás szervezése során került a múzeum állandó gyűjteményébe. Reigl Judit 1964-ben már vett részt a Guggenheim egy hasonló nemzetközi kiállításán, egy ugyanebből a sorozatból származó művel, amely akkor azonban nem maradt a múzeum gyűjteményében. Ez alkalommal a kiállítás kurátorai szerették volna a hiányt pótolni. A budapesti Kálmán Makláry Fine Arts galéria közvetítésével tehettek szert e ritka és igen értékes korai Reigl-műre.

Reigl Judit művei iránt igen nagy az érdeklődés a különböző Egyesült Államok-béli kortárs művészeti múzeumokban. Az elmúlt pár esztendőben alkotásai bekerültek a New York-i Museum of Modern Arts (MoMa), a Buffalo-i Albright-Knox Art Gallery, vagy a Museum of Fine Arts-Houston gyűjteményébe. A New York-i Metropolitan három festményt őriz a művésztől, egyik - egy 1956-os, szintén Robbanás című festménye - a New York-I Iskola képviselői mellett szerepel az állandó kiállításon. Szakemberek úgy vélik, ennek a kitüntetett figyelemnek - amelyben nagyon kevés európai művész részesül - az az oka, hogy Reigl művei hidat képeznek a két kontinens hasonló indíttatású iskolái között. Reigl, aki túllépett a franciák líraibb absztrakcióján, értelmezte a maga számára az amerikai új irányzat gesztusfestészetét, és velük párhuzamosan nagyon erős és dinamikus egyedi alkotásokat hozott létre az absztrakt expresszionizmus szellemében. A mostani Guggenheim-kiállítás is azt erősíti, hogy Reigl művészete, az háború utáni absztrakt festészet "main stream"-jébe jutott.


A kiállítás szeptember 12-ig látogatható.