ALFRED RETH

Price: 50€

ALFRED RETH

Price: 50€

Published by Makláry Artworks in 2003
Author(s) Passuth Krisztina, Makláry Kálmán, Kopeczky Csaba, Cserba Júlia
343 pages, Keménytáblás, védőborítóval cover
available in English, French, Hungarian

Alfred Reth tanulmánykötet A három nyelvű (magyar, francia és angol) Réth Alfréd tanulmánykötetet Passuth Krisztina művészettörténész, Cserba Júlia és Kopeczky Csaba Franciaországban élő művészeti szakírók, valamint Makláry Kálmán, a Párizsban alkotott magyar művészek kutatója írták. A kiadványban – amely az első, Réth egész életművét feldolgozó könyv – mintegy 300 reprodukció szerepel. A Réth Alfréd életművét feldolgozó könyv megjelentetése hiánypótló feladat: bár a festő a XX. századi művészettörténet fontos szereplője, ennek ellenére eddig semmilyen összefoglaló kiadvány nem jelent meg róla. A 340 oldalas tanulmánykötet három nyelven: angolul, franciául és magyarul jelent meg 2000 példányban a Makláry Artworks kiadásában.

 

A könyv katalógus részében 100 színes egész oldalas és további 170 kisebb színes és fekete-fehér reprodukció szerepel. A könyv tartalmaz egy összehasonlító táblázatot is, amely Réth Alfréd születésétől haláláig áttekinti és párhuzamba állítja a festő életét, és az annak 82 éve alatt Párizsban élő és dolgozó magyar művészekkel kapcsolatos eseményeket, valamint ugyanez elv alapján áttekinti a francia fővárosban zajló nemzetközi művészeti történéseket. A tanulmányokat lapozva számos, a művész életét bemutató fotó-, és egyéb dokumentumot valamint analógia-képet is megtalál az olvasó. A kiadványt Franciaországban és Magyarországon, valamint interneten terjeszti a kiadó. A tanulmánykötet írói: Passuth Krisztina, az ELTE Művészettörténeti Tanszékének volt vezetője, Cserba Júlia és Kopeczky Csaba művészeti szakírók, valamint Makláry Kálmán, a Párizsban alkotott magyar művészek kutatója.

 

A könyvben szerepelnek a párizsi Pompidou Központbeli Modern Művészetek Nemzeti Múzeuma, az échirolles-i Géo-Charles Múzeum, a genfi Petit Palais, Párizs Város Modern Művészetek Múzeuma, a portugál Berardo Gyűjtemény, angol és francia galériák, valamint francia, belgiumi, magyar, svájci, holland és német magángyűjtemények tulajdonában lévő képek reprodukciói, mely alkotások egy része a budapesti kiállításokon megtekinthetőek. A kiadvány megjelentetését a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alapprogram, a Budapesti Francia Intézet és a Párizsi Magyar Intézet támogatta. Réth, aki Franciaországban Vasarely után a legismertebb magyar festőművész, 1905-ben érkezett Párizsba és haláláig a Montparnasse-on élt és alkotott. 1911-ben már annak a szűk művészi körnek volt tagja, akik elindították a XX. század egyik legfontosabb művészeti forradalmát, a kubizmust. E mesterek közé tartozott többek között Picasso, Braque, Metzinger, Lhote, Le Fauconnier, Le Fresnaye, Albert Gleizes és Juan Gris.

 

A művész a non-figuratív festészet megszületésekor is az elsők között volt. Már 1910-es képei között is találhatunk olyan műveket, amelyek az első absztrakt mesterek – Kandinszkij, Kupka vagy Giacomo Balla – közé emelik. Ezt bizonyítja, hogy egy 1910-es alkotása szerepelt az 1957-ben, a saint etienne-i Musée d’art et Industrie-ben rendezett Absztrakt Művészet. Az első generációk (Art Abstrait. Les premières générations) 1910-1939 című kiállításon, amely áttekintést adott az non-figuratív művészet kialakulásáról és nevesebb képviselőiről. A tárlaton ez a kép volt az egyik legkorábbi datálású absztrakt mű. Ugyancsak Réth nevéhez kötődik számos más anyag bevezetése is – téglapor, cement, fűrészpor, kavics, összetört kagyló és tojáshéj, gyufa, salak, szén, növényi rostok, pala, szövetek stb. – a festőművészet alkotótárába, amelyeket a vászonra és fára applikált, s ezzel évtizedekkel megelőzte kortársait.

A Réth Alfréd tanulmánykötet a művész munkásságáról eddig megjelent legrészletesebb és legbővebb kiadvány.


Contact


Subscribe to newsletter